Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, is vooral berucht om de ernstige brandwonden die ze kunnen veroorzaken. Deze gevaarlijke plant verspreidt zich snel en overschaduwt (letterlijk) hierbij inheemse flora, waardoor zij minder kans hebben om te groeien. 

Problemen die ze veroorzaken

De reuzenberenklauw is een gevaarlijke plant en staat op de zwarte lijst. De plant kan wel 5 meter groot worden. Ze zorgen voor gevaar langs wegen, paden, oversteekplaatsen en langs het spoor. 

Sap veroorzaakt brandwonden

Overwoekert inheemse planten

Kan ook leiden tot blindheid

Image

Zo herken je ze

Image

De reuzenberenklauw (heracleum mantegazzianum) is vanuit de Kaukasus naar Europa gebracht. Ooit geïntroduceerd als sierplant, maar toen de gevaren steeds duidelijker werden, werd zijn status aangepast naar onkruid.

De reuzenberenklauw is te herkennen aan zijn imposante hoogte, vaak tot wel 3 meter, en zijn grote, schermbloemige witte bloemen die in de zomer bloeien. De stengels en bladeren lijken op klauwen en zijn harig en ruw. 

bestrijden, beheersen of monitoren?

Het beheersen en bestrijden van de reuzenberenklauw gaat gepaard met risico's. Daarom werken we met een zorgvuldige planning én uitvoering.

Bestrijden

Voor altijd verwijderen.
bevriezen japanse duizendknoop

Methodes

Bevriezen

  • Tibach-methode
  • Weed Freeze

Informatie over bevriezen

Afgraven en zeven

  • Saneren van de bodem
  • Bereikbaarheid belangrijk

Informatie over afgraven en zeven

beheersen

Houd de controle.

Image

Methodes

Elektrocutie

  • Grote en kleine haarden
  • Slootkanten en dijklichamen

Informatie over Elektrotechniek

Heet water

  • Voor elke ondergrond
  • Hergebruik lokaal water
  • Kleinschalig of in bulk

Informatie over heet water

inspectie & advies

Het juiste doen.

Image

In de meeste gevallen bestrijden of beheersen we exoten in combinatie met een inspectie en een adviesrapport.

Het is ook mogelijk om een adviesrapport met een inspectie of monitoring separaat af te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je eerst alleen informatie nodig hebt voor de besluitvorming.

Informatie over een adviesrapport

Soms is jaarlijks monitoren eerst
voldoende, inclusief advies voor
preventie, beheersing of
bestrijding.

Meer informatie over monitoren

Zien en meten is weten

Elke situatie is weer anders. De juiste aanpak weten we pas als we alles, tot in detail, in kaart hebben gebracht. Voor het bestrijden en/of beheersen van exoten is een gedegen voorbereiding cruciaal. We werken alleen op basis van een onderbouwd - en gedragen - adviesrapport.

Lees onze werkwijze voor meer informatie.

bestrijden met een 'koud kunstje'

garantie, wat betekent dat?

Er is een verschil tussen ´bestrijden´ en ´beheersen´. Zoals bij zoveel dingen hangt het af van de situatie welke aanpak het meest geschikt is. Maar als je exoten zoals de Japanse Duizendknoop daadwerkelijk wilt bestrijden, blijven er maar 2 opties over: bevriezen of afgraven en zeven. De eenmalige kosten zijn hoger dan bij beheersen, maar met een nazorgtraject is het resultaat gegarandeerd.

Verschil tussen kosten op korte en lange termijn

Voor bepaalde situatie zijn de kosten voor bestrijden op lange termijn lager dan beheersen. Benieuwd naar wat het beste is voor jullie situatie? Leg het aan ons voor tijdens een kennismakingsgesprek. 

Plan kennismaking
Image
stap voor stap

onze werkwijze

1. laat een bericht achter of bel

We beantwoorden graag je vragen. En als je wilt, plannen we meteen een kennismakingsgesprek. Want vaak is er geen tijd te verliezen, als het gaat om invasieve exoten.

2. Kennismakingsgesprek

We gaan in gesprek. Tijdens een kennismaking bespreken we jullie situatie en onze methodes. Hierna besluiten jullie of we een inspectie +advies-werkplan gaan uitvoeren.

3. inspectie + advies-werkplan

We doen uitgebreid onderzoek op locatie. Dat leggen we vast in het advies-werkplan.

4. Offerte bestrijding / beheersing exoten

Op basis van het advies-werkplan maken we een offerte voor het beheersen en/of bestrijden van de exoten. Op basis van deze offerte besluiten jullie of het project aan ons gegund wordt.

goed om te weten

In de offerte staat wat de investering is, maar ook een uitgebreide toelichting van het 'hoe' en 'waarom' van onze aanpak. Hiermee willen we het interne beslisproces voor organisaties zo makkelijk mogelijk maken.

De kosten voor de inspectie (met advies-werkplan) worden in mindering gebracht als het werk aan ons wordt gegund.

Vragen?
Hebben jullie vragen over onze aanpak? Of vraagt de situatie om een andere werkwijze? Laat een bericht achter of bel met Johan van der Meulen.

Wij werken voor

Wij werken voor waterschappen, provincies en gemeenten. Maar ook voor natuurorganisaties, Rijksvastgoed en beheerders van landgoederen en monumenten.

Beheersen en bestrijden

Alleen duurzame methodes

Inclusief inspectie en advies