Over ons
Bevriezen
Uit onderzoek blijkt dat bevriezen de meest effectieve methode is om definitief van de japanse duizendknoop af te komen. Bevriezen is een duurzame methode waarbij de grond niet afgegraven hoeft te worden. Op basis van de situatie en het oppervlakte, zetten wij de Tibach-methode in of de methode van Weed Freeze.
bevriezen, voor het bestrijden van:
Japanse duizendknoop
Waterteunisbloem
Grote waternavel
Watercrassula
waarom bevriezen
- Herstel van biodiversiteit
- Eenmalige bestrijdingsmethode
- Niet schadelijk voor het bodemleven, blijkt uit onderzoek van de WUR.
- Met nazorgtraject exoten gegarandeerd verwijderd
- Geen transport van besmettelijke onderdelen
Lagere lange termijn kosten
Als je invasieve exoten, zoals de japanse duizendknoop, effectief wilt bestrijden, krijg je te maken met hogere eenmalige kosten. Hier staat tegenover dat bevriezen op lange termijn, vooral bij grotere haarden, een lagere investering met zich meebrengt. Want jaarlijkse beheersingsmethodes, met alle bijkomende kosten, zijn dan niet meer nodig.
monitoring inbegrepen
Monitoring is inbegrepen bij deze methode. En bevriezingstechnieken kunnen we gedurende het hele jaar toepassen.
herstel van biodiversiteit
Planten die van nature voorkomen in Nederland aarden wél in een bevroren bodem. Deze zaden - en de rest van het bodemleven - blijven ongedeerd. Zij krijgen door het verdwijnen van de invasieve exoten juist weer kans om te groeien en te bloeien. Diréct na afloop van de methode. Want de grond hoeft bij deze techniek niet afgegraven te worden.
afgraven en transport niet nodig
De planten composteren in de bodem. Er blijft hier echter geen residu achter. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmethoden, waarbij de kans op hergroei aanwezig is. Dit is bij de bevriezingstechniek niet het geval. Daarom is afgraven niet nodig. Dit voorkomt de inzet en energie van groot en zwaar materieel. En overlast voor de omgeving is een belangrijk punt, wanneer het gaat om onkruidbestrijding.
Omdat afgraven niet nodig is, hoeft grond met onkruidresten ook niet vervoerd te worden. Wat de kans op uitbraken voorkomt.
Eenmalig korte inzet, eenmalige korte overlast
Er zijn veel partijen betrokken bij de bestrijding van invasieve exoten. Gemeenten, provincies, waterschappen, natuurbeheerders, gebouweigenaren, gebruikers van gebouwen, bewoners, et cetera. Overlast moet zo veel mogelijk worden beperkt. Naast dat afgraven niet nodig is bij bevriezen, levert het feit dat het een eenmalige behandeling betreft - buiten nazorg om - misschien nog wel het grootste voordeel op. Hierdoor hoef je maar één keer te communiceren (met bijvoorbeeld bewoners), één periode te plannen en heb je maar één keer overlast. De methode neemt bovendien minder dan één werkweek in beslag.
tibach methode
- Herstel van biodiversiteit
- Eenmalige bestrijdingsmethode
- Niet schadelijk voor bodemleven
- Geen transport van besmettelijke onderdelen
- Met nazorgtraject exoten gegarandeerd verwijderd
- Geschikt voor grotere oppervlaktes en diepere wortelsokken
weed freeze
- Herstel van biodiversiteit
- Eenmalige bestrijdingsmethode
- Niet schadelijk voor bodemleven
- Geen transport van besmettelijke onderdelen
- Met nazorgtraject exoten gegarandeerd verwijderd
- Geschikt voor kleine oppervlaktes en ondiepere wortelsokken
garantie, wat betekent dat?
Er is een verschil tussen ´bestrijden´ en ´beheersen´. Zoals bij zoveel dingen hangt het af van de situatie welke aanpak het meest geschikt is. Maar als je exoten zoals de Japanse Duizendknoop en natte exoten zoals de grote waternavel daadwerkelijk wilt bestrijden, blijven er maar 2 effectieve methodes over: afgraven en zeven én bevriezen. De eenmalige kosten zijn hoger dan bij beheersen, maar met een nazorgtraject is het resultaat gegarandeerd.
Verschil tussen kosten op korte en lange termijn
De kosten voor 'bestrijden' zijn in sommige gevallen op lange termijn lager dan 'beheersen'. Benieuwd naar wat het beste is voor jullie situatie? Leg het aan ons voor tijdens een kennismakingsgesprek.
Rapport Wageningen University & Research (WUR) over methode bevriezen (download)
Op 4 juli 2022 is het rapport 'Bestrijding Aziatische duizendknoop door bevriezing van de bodem' gepubliceerd. Onderzoekers van de WUR hebben verschillende bodemmonsters uit een gebied (behandeld met de bevriezingstechniek van de Tibach-methode) onderzocht. Hierin hebben ze tot dan toe geen levende fragmenten van de japanse duizendknoop aangetroffen. Ook hebben de onderzoekers gekeken naar de effecten op o.a. de micro-organismen en de zaadbank in de bodem. De conclusie is dat de kou hierop geen invloed heeft.
onze werkwijze
1. laat een bericht achter of bel
We beantwoorden graag je vragen. En als je wilt, plannen we meteen een kennismakingsgesprek. Want vaak is er geen tijd te verliezen, als het gaat om invasieve exoten.
2. Kennismakingsgesprek
We gaan in gesprek. Tijdens een kennismaking bespreken we jullie situatie en onze methodes. Hierna sturen we een prijsopgave voor een inspectie met bijbehorend advies-werkplan.
3. inspectie + advies-werkplan
We doen uitgebreid onderzoek op locatie. Dat leggen we vast in het advies-werkplan.
4. Offerte bestrijding / beheersing exoten
Op basis van het advies-werkplan maken we een offerte voor het beheersen en/of bestrijden van de exoten. Op basis van deze offerte besluiten jullie of het project aan ons gegund wordt.
goed om te weten
In de offerte staat wat de investering is, maar ook een uitgebreide toelichting van het 'hoe' en 'waarom' van onze aanpak. Hiermee willen we het interne beslisproces voor organisaties zo makkelijk mogelijk maken.
De kosten voor de inspectie (met advies-werkplan) worden in mindering gebracht als het werk aan ons wordt gegund.
Vragen?
Hebben jullie vragen over onze aanpak? Of vraagt de situatie om een andere werkwijze? Laat een bericht achter of bel met Johan van der Meulen.
Wij werken voor
Beheersen en bestrijden
Alleen duurzame methodes
Inclusief inspectie en advies