Over ons
Exoten
Deze invasieve exotische planten en plaagdieren komen het meeste voor in Nederland en zorgen ook voor de meeste problemen.
1. Japanse Duizendknoop
Met stip op 1: zelfs wegen en gebouwen zijn niet veilig voor de wortelsokken van de japanse duizendknoop. Een woekeraar die 6% per jaar groeit. Exponentieel, dus groei op groei. Naast economische schade aan, denk aan wegen, gebouwen en schade aan oevers door erosie, zorgt de japanse duizendknoop ook voor schade aan de biodiversiteit in Nederland.
Lees verder
2. Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, is vooral berucht om de ernstige brandwonden die ze kunnen veroorzaken. De reuzenberenklauw verspreidt zich snel en overschaduwt (letterlijk) hierbij ook inheemse flora, waardoor zij minder kans hebben om te groeien.
Lees verder
3. Reuzenbalsemien
De reuzenbalsemien is een invasieve exoot die snel terrein wint in diverse ecosystemen. Deze exoot, met opvallende roze tot paarse bloemen, vormt niet alleen een bedreiging voor inheemse flora, maar veroorzaakt ook schade aan oevers van waterwegen.
Verdere informatie volgt.
4. grote waternavel
De grote waternavel staat bekend om zijn snelle groei en de vorming van dichte matten op het wateroppervlak. Deze matten kunnen andere waterplanten verstikken en de biodiversiteit aantasten. Ook kunnen ze zorgen voor verstopte waterwegen.
Verdere informatie volgt.
5. watercrassula
De watercrassula wint steeds meer terrein in Nederland en de rest van de wereld. Doordat ze, net als de grote waternavel, dichte matten vormen op het wateroppervlak en de bodem, verdringen ze inheemse waterplanten en kunnen ze de waterstroom verstoren, wat gevolgen heeft voor veel organismen.
Verdere informatie volgt.
6. waterteunisbloem
De waterteunisbloem is een invasieve waterplant die een bedreiging vormt voor waterrijke ecosystemen. De waterteunisbloem vormt een tapijt van groene bladeren en gele bloemen dat het wateroppervlak bedekt. De waterteunisbloem verstikt de biodiversiteit én is schadelijk voor de waterinfrastructuur.
Verdere informatie volgt.
7. MIERENKOLONIËN
Deze exotische plaagdieren komen minder vaak voor dan andere invasieve exoten, maar hun overlast is groot. Zo veroorzaken ze schade aan landbouwgewassen, laten ze bestrating verzakken door hun gangenstelsels en ze kunnen mensen bijten met een irriterende afweerstof.
Verdere informatie volgt
8. amerikaanse rivierkreeft
Door holen in oevers te graven, brengt de amerikaanse rivierkreeft schade toe aan oevers en waterwegen. Het graafgedrag van deze exotische dieren leidt ook tot erosie en dus schade aan waterwegen. Ook concurreert de amerikaanse rivierkreeft met inheemse soorten om voedsel.
Verdere informatie volgt.
9. hemelboom
De oorspronkelijk uit China en Taiwan afkomstige hemelboom kan tot 25 meter hoog worden. Hun wortels zorgen voor schade aan bestratingen, funderingen en wegen en door hun snelgroeiende dichte bladendek, hebben inheemse boomsoorten en planten minder kans om te groeien.
Verdere informatie volgt.
10. pontische rododendron
Op natuurterreinen en landgoederen komt de pontische rododendron steeds vaker voor. Het is ook beslist geen onaantrekkelijke plant, maar ze zorgen er wel voor, dankzij de schaduw die ze veroorzaken, dat inheemse planten en struiken minder goed kunnen groeien. Ook zijn de bladeren giftig voor vee.
Verdere informatie volgt.
Meer weten over exoten?
niet zeker of het een exoot is?
een volgende stap
Het nemen van een juiste beslissing vraagt om inzicht en overzicht. Hieronder staat meer informatie over onze diensten en werkwijze. Heb je een korte vraag? We geven vlot antwoord.
contactgegevens
Bezoekadres
Icarus 9
8448 CJ Heerenveen
Telefoonnummer
085 303 8276
E-mailadres
info@exotenwacht.nl